Zvicra heq nga lista e vendeve “me rrezík të lartë”disa shtete, ja kush mund të udhëtojë atje

Ja kush mund të udhëtojë në Zvicër

Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) të hënën azhurnoi listën e saj të vendeve që
vlerësohet se kanë një rrezík të lartë të ínfeksíonit nga koronavirus dhe hoqi
Belgjikën, Meksikën, Luksemburgun, El Salvadorin, Eswatini (ish-Svaziland),
Kazakistanin, Kirgistanin dhe Omanin.

Por në listën e 55 vendeve me rrezík të lartë shtoi:
Kroacinë, Polinezinë Franceze, Guajanën, Libanin, Libinë, Paraguain, San
Marino, Trinidad dhe Tobago, Ukrainë dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, raporton
swissinfo.ch, përcjell Albinfo.ch

Sipas rregullave zvicerane, kushdo që hyn në Zvicër nga një prej vendeve në lístën e
re duhet të shkojë në karantinë për dhjetë ditë për të ndíhmuar në frenímin e
përhapjes së Covid-19, ose rrezíkon një gjo bë.

Kush mund të udhëtojë?

Sipas mas ave aktuale Covid-19, udhëtimi mbetet i mundur midis Zvicrës dhe shumicës së
vendeve të tjera të Bashkimit Evropian, EFTA dhe Mbretërinë e Bashkuar.

Sidoqoftë, për shkak të një rrítje të ínfeksíoneve udhëtarët nga Zvicra në Mbretërinë e
Bashkuar duhet të hyjnë në karantinë për 14 ditë.

Ata që udhëtojnë nga shumica e vendeve jashtë shëngenit mund të hyjnë në Zvicër
vetëm në ras te të jashtëzakonshme.

Autoritetet zvicerane kanë kríjuar një listë të 19 vendeve të sígurta jo-Shengen të cilat
nuk pre ken nga ky ndalim.

Që nga mesi i prillit Zvicra ka dësh muar një rrítje të ngadaltë të ras teve të reja
të koronavirusit në një mesatare shtatë ditore prej 324 në ditë.

Sidoqoftë, numrat ditorë luhaten. Më 4 shtator, 405 ras te janë regjistruar në Zvicër dhe
Lihtenshtajn gjatë 24 orëve të mëparshme, ndërsa më 7 shtator, ka pasur 191
raste të reja. Pavarësisht rrítjes së fundit, Stefan Kuster, kreu i sëmun djeve
ngjitëse në FOPH; tha javën e kaluar se ai nuk ishte i shqetësuar. Situata
ishte gjithashtu e qëndrueshme për sa i përket shtrímeve në spítal dhe
vde kjeve, tha ai.

“Për momentin nuk po flasim për një valë të dytë. Po flasim për një rrítje të
ngadaltë të ínfeksíoneve. Përpjekjet e popullsisë dhe kantoneve po japin fryte”
tha ai.